15 februari 2016

INSIKTER FRÅN TIDNINGARNAS INSÄNDARSIDOR

Att läsa tidningarnas insändarsidor är intressant. Här har vi några professionella tyckare, som vet bäst vad som är rätt och riktigt, och Gud nåde den som vågar tycka något annat. Då blir man halshuggen och hudflängd in på bara  skelettet.

Först ut vid stupstocken är Doris Jansson, som tycker att ateisten och journalisten Fredrik Granlund borde slutat sin karriär vid Ålandstidningen på ett värdigare sätt, än genom den krönika där han i kränkande ordalag ondgjorde sig över de kristnas syn på tingen. Hon får minsann svar på tal av F.G., som hävdar att Jesus var en idiot, och uppmanar Doris att tro på sig själv i stället för att tro på Bibeln!
Tänk, jag som trodde att vi hade religionsfrihet på Åland och i Finland. Vi har rätt och tycka och tro vad vi vill. Så fel  jag hade. Här gäller det nog att ligga lågt i fråga om sin trostillhörighet, och noga se sig om nästa gång man besöker kyrkan för vi är tydligen tillbaka till häxjaktens tid. Man säger ju att allt går igen, och det är sant, för så kallade moderna tider är nog inte så moderna som proffstyckarna tror sig veta.

Nästa vid stupstocken är Ålands Demokrati, som i en insändare ger sin syn på flyktingproblematiken och vad de anser om en asylförläggning på Åland. Det skulle de inte ha gjort. Kansliministern går i taket och rasande säger hon att hon inte viker en tum från sin åsikt om att vi skall ha en asylförläggning på Åland, och Igge Holmberg är inte sen att hänga på drevet, och  likt en gläfsande knähund mopsar han upp sig och beskyller Ålands Demokrati för rasism och ifrågasätter sanningshalten i källorna till deras påståenden i insändaren.

Sist och slutligen undrar jag om vi har åsiktsfrihet på Åland, och vilka som kan njuta av tryckfrihetens fröjder? Vissa insändare nagelfars och refuseras med hänvisning till att de är rasistiska, medan andra skribenter får sina kränkande åsikter tryckta i vilken form som helst. Eller gäller särskilda regler för ateister, ministrar och proffstyckare?   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar