9 februari 2016

VINDKRAFTEN FLYGER OCH FAR

Ja, man hinner inte hämta sig från en chock, förrän man drabbas av nästa. Nyheterna duggar tätt nu. Åland hotas inte bara av företagsnedläggelse, med därav följande arbetslöshet, utan vi riskerar även att förlora de fördelar det klimatmässigt gett oss, om vi byggt ut vindkraftsparkerna.

I stället ser det nu ut som även en del av den befintliga vindkraftsanläggningen hotas av nedläggning på grund av bristanden resurser för nödvändigt underhåll, efter statsministerns besked om att Åland inte kan påräkna något stöd för vindkraften, allt enligt vindkraftbolagets vd. Även om landskapsregeringen till en viss del stöder verksamheten, kommer detta inte att räcka till.

Ett bakslag för miljövännerna, ett bakslag för de åländska politikerna, och ett bakslag för demokratin.

En finländsk politikers handslag är ingenting värt, med andra ord. Lovar runt, och håller tunt, som det heter. Det är som vanligt, först när klubban fallit, kan man vara säker på att avtalet håller.... Om ingen överklagar beslutet, vill säga.

Vem som saboterat överenskommelsen, och varför, får vi inte veta. Klart är att Finlands regering är den största förloraren PR-mässigt i den här affären. Få ålänningar kommer i första taget att glömma Sipilä-gängets agerande, men allt fler inser att något gott har Åland inte att vänta sig från Helsingfors heller i fortsättningen. Även om regeringsföreträdarna nu tänker komma hit på någon sorts avböns-visit, så kanske det är bättre att de håller sig på andra sidan Skiftet tills de tänkt om. De kan börja med att gräva i botten på kassakistan för att söka en kompensation för sin fadäs. Om det nu hjälper.

Men vi ålänningar är ju vana att klara oss själva i alla  situationer. Vi är inte bortskämda med utomstående hjälp i knepiga situationer. Så nu är det väl dags att ta fram dom gömda Chipsaktiemiljonerna, och verkligen satsa på vår miljö, genom att bygga en vindkraftspark på Åland?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar