1 januari 2017

GOTT NYTT ÅR TILL ER ALLA

Ja, så har vi då firat in det nya året 2017. Många av oss lämnar kanske det gamla året med ett visst vemod, många av oss har förhoppningar om att detta år skall bli mycket bättre än år 2016.

Politiskt sett har det gamla året inte givit mycket av förhoppningar om att vi skall få det bättre här på Åland. Regeringens hattande hit och dit med sina olika projekt gör mig orolig för vad som kommer att hända framöver. Det finns ingen röd tråd i regeringens handlande, och tyvärr verkar det heller inte finnas någon plan varken vad de föreslagna förändringarna skall innebära för ålänningarna, hur förändringarna i detalj skall genomföras, hur de skall överlappa varandra, eller hur de skall göra livet bättre för Ålands innevånare. Dessutom kommer förändringarna att bli mycket kostsamma, och innebära skattöresförhöjningar i de flesta kommuner. Man anser sig inte heller behöva höra kommunerna om de förändringar som i grunden är en kommunal behörighet. I stället arbetar regeringen med en lagförändring som gör det möjligt att slå samman de åländska kommunerna utan att behöva höra kommunernas åsikt i frågan, utan detta kommer att beslutas av regeringspartierna med enkel majoritet!

Ålands relation till regeringen i Helsingfors har väl aldrig varit så dålig som nu, och ingen kunskap, intresse eller förmåga tycks heller finnas att  styra upp situationen. Att skylla på att Sannfinländarna nu styr i regeringen, är inte hela sanningen. Sanningen är väl närmast den att regeringen Sipilä nu kan skylla på Sannfinländarna när de besluter om försämringar för de svenskspråkiga och heller inte vill tillmötesgå Åland i olika frågor. Sanningen är nog den att alla partier i regeringen är lika god kålsupare allihop, och det nu mer och mer kommer fram vad finländska politiker i allmänhet tycker om svenskhetens bevarande i Finland. Och helst glömmer bort att Finland enligt grundlagen är ett tvåspråkigt land.

Det finns verkligen anledning till att med oro se vad framtiden har att bjuda oss år 2017.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar