16 juli 2019

HUR MÅNGA POLITIKER BESÖKER FINLANDS ARENA?

I dagarna pågår den svenska motsvarigheten till Almedalen på Gotland, nämligen Finland Arena i Björneborg. Till Almedalen for ett helt skepp lastat med åländska politiker och företagare, det bjöds på föreläsningar och mottagningar, och det knöts kontakter både till höger och vänster. Totalt var det 20.000 euro budgeterat för spektaklet.

Nu frågar man sig om det är samma uppslutning av åländska  politiker och företagare i Björneborg? Hittills har vi fått veta att finansminister Mats Perämaa är på plats, och skall äta lunch med några ministrar från finska regeringen. Så mycket annat har inte läckt ut om ålänningarnas idoga knytande av kontakter till moderlandet Finlands beslutande organ. Tyvärr. Vi tillhör alla samma land, och våra kontakter med den finska regeringen och ministeriernas tjänstemän borde vara av högsta prioritet för de åländska politikerna. Det är trots allt i Helsingfors och inte i Stockholm om de viktiga besluten om den åländska ekonomin och näringslivet  fattas, därför borde kontakterna till det hållet vara av högsta intresse för åländska politiker. Man skyller på språket, men de flesta i regeringen talar god svenska, likaså tjänstemännen inom ministerierna. Dessutom finns det tillgång till tolkning vid behov.

Jag hoppas i alla fall att Åland har en mottagning i Björneborg, där det bjuds på smakprov av åländska specialiteter, och dit alla deltagare i Finland Arena är välkomna. Så mycket borde man i alla fall bjuda till, för att förbättra kontakterna med Finland.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar