19 juli 2019

OSÄMJAN MELLAN POLITIKER OCH TJÄNSTEMÄN

I Mariehamn bråkar politikerna med tjänstemännen, och klagar på tjänstemannastyre, i Sund vill kommunstyrelsens ordförande avgå i förtid på grund av samarbetssvårigheter med kommundirektören. Hur kan det bli så här?

I mångt och mycket handlar det om att kommunens och stadens tjänstemän är mer pålästa och kunniga både i fråga om lagar och instruktioner än vad politikerna är. Tjänstemännens beslutsförslag baserar sig (oftast) på vad lagen säger, och vilka ärenden politikerna beviljat dem rätten att besluta om.

För det första borde politikerna läsa in sig på lagar och förordningar för att kunna hänga med i tjänstemannaförslagen till beslut. För det andra borde politikerna tänka sig för ordentligt innan de beviljar tjänstemännen fullmakt att besluta i olika ärenden. Med andra ord är det nog i de flesta fall politikernas eget fel att de inte kan dra jämt med tjänstemännen. Generellt sett har vi en mycket duktig tjänstemannakår inom offentlig förvaltning på Åland, man kan inte hävda att de ägnar sig åt "tjänstemannastyre" när de utför de uppgifter som de enligt den av politikerna fastställda tjänstemannainstruktionen skall, och har fullmakt, att utföra.

Men som gammal kommunal ledande tjänsteman känner jag nog igen diskussionen, där tjänstemännen beskylls för att undermåliga beslutsunderlag fört  till ett dåligt beslut. Det är ju alltid skönt att kunna skylla ifrån sig på någon annan, i stället för att ta ansvar för det man ställt till med. Och tjänstemännen sitter ju kvar, medan politikerna måste kunna redovisa goda resultat för att bli återvalda på valdagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar