1 september 2019

LANDSKAPSREGERINGENS TILLÄGGSBUDGET

I dagarna har landskapsregeringen lämnat sin tilläggsbudget till lagtinget. Där föreslår man ett belopp avsett för tarmscreening för personer mellan 60 - 74 år. Varför denna åldersbegränsning uppåt förstår jag inte anledningen till. Jag känner flera personer som har fått tarmcancer i 80-års åldern. Det är bra att problemet uppmärksammas och att man avsätter pengar för detta, men det finns ingen anledning att ha en åldersgräns uppåt för den här undersökningen. Det blir kanske ganska kostsamt (och arbetsdrygt för sjukhuset) de första åren, men sedan räcker det ju med en undersökning vart tredje år, om inget alarmerande upptäcks. Och så många nya 60-åringar som skall undersökas blir det ju inte årligen.

Vi ser mer och mer av den här typen av ålderdiskriminering inom vården. De äldre har minsann ingen gräddfil till undersökningar inom ÅHS, och inte heller den privata vården lägger ner särdeles stor omsorg på undersökningar och behandlingar av äldre patienter. Nej, de får oftast höra att med deras sjukdomshistoria och ålder så är krämporna ett naturligt steg i utvecklingen.

Man glömmer bort att om de äldre får en god vård, så klarar de sig längre i det egna hemmet, och belastar inte sjukvården och samhället på så sätt som oftast avses när man talar om "problemet med en åldrande befolkningen".  Skulle berörda politiker och sjukvårdspersonal ta till sig den sanningen så skulle mycket vara vunnet i kampen för en värdig och hälsosam ålderdom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar