14 juli 2019

BARN FÖDS UTAN ARMAR OCH BEN

I Frankrike har ganska många barn fötts missbildade utan armar, och ibland även utan ben, de senaste åren. Man har gjort utredningar för att försöka hitta anledningen, men har inte kommit fram till något klart svar.

En gemensam nämnare finns, barnen är födda i jordbruksområden. I ett mindre område har inom loppet av några år tre barn fötts utan armar.

Man misstänker nu att bekämpningsmedlet Glyfosat är boven i dramat, men eftersom inga klara bevis finns, avvaktar man med ett förbud! Glyfosat finns bland annat i Roundup som används ganska flitigt även hos oss, både i yrkesodlingar och hemträdgårdar. Något att tänka på nästa gång man vill rensa springorna i trädgårdplattorna från ogräs. Här är det nog en fördel att i stället använda sig av trädgårdsättika, som även om det luktar starkt någon dag, ändå inte är behäftat med den typen av biverkningar som Glyfosat  troligen har.

Frankrike har för övrigt bestämt att Glyfosat skall sluta användas inom tre år, så där tar man alarmrapporterna på allvar. EU har ännu inte bestämt sig i frågan, men har medlet under uppsikt, så att säga.

Vore det inte på tiden att våra miljömyndigheter vore mer på alerten när det gäller en så här viktig fråga? Betydligt viktigare med ett förbud här, än att ägna sig åt att förbjuda oss att odla lupiner och vildrosor i trädgården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar