25 juli 2019

ETT LEVANDE MARIEHAMN

Under sommaren lever staden upp. Många gästbåtar i hamnarna, kryssningsfartyg på besök, och ibland förirrar sig någon båtturist av från färjan och besöker staden några timmar eller någon dag eller timme.
Vi har Rockoff, Wiklöfs gratiskonsert, sjödagar och helikopterutflykter som förljuvar våra dagar, och vi svär över turisterna som fördyrar våra livsmedel, och tränger sig före oss i kön på Mattssons i Godby. Och nu har vi även fått "utländska" matförsäljningsställen i Espen. Vad mer kan vi önska av SommarÅland?
Angående "matkioskerna" i Espen är det ju förvånande att ingen ålänning kommit på den smarta idén att folk behöver äta, och gärna snabbmat, vid sina besök i Mariehamn. Det livar upp bilden av staden som sommar- och turistort med snabbmatsställena, och inget man behöver irritera sig över. Men det borde vara tillståndsgivarens (Mariehamns stads) sak att kräva att de visar upp landskapsregeringens näringsrättstillstånd förrän de beviljas  tillstånd att hålla till i Espen. Dessutom bör de betala för att få stå där, då stan annars är så noga med att man skall betala för sitt bord, om man vill stå och sälja loppisgrejer på torget. Det bör gälla samma regler för alla, oberoende om man säljer mat eller loppisvaror.
Många har också irriterat sig över oljudet från helikoptern. Det var nog obetänksamt att tillåta den att ha sin start- och landningsplats alldeles intill Sjökvarteret. Även om de var ett populärt tillskott till utbudet av aktiviteter i Mariehamn. Till nästa år bör de få en plats längre bort från centrum, om de vill återkomma.
Tänk på att alla aktiviteter som kan förnöja oss ålänningar och våra turister är ett välkommet inslag i SommarÅland. Det är bara att se till att nyttan av evenemanget blir större än irritationen, men det är nog inte så lätt alla gånger......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar